Jdi na obsah Jdi na menu
 


proč tu jsme

Naše družstvo je podle zákona společenstvím neuzavřeného počtu osob a bylo založeno za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů.

Družstvo je evidováno v Obchodním rejstříku Krajského soudu v Hradci Králové, spisová značka Dr/802. www.justice.cz

Z historie družstva a domu.

 

     Naše družstvo vzniklo koncem roku 1999 za účelem odkoupení bytového domu čp. 889 – 892 v ul. J. Fučíka v Novém Bydžově. Tento dům je jedinou nemovitostí, kterou naše družstvo vlastní.

Vzhledem k tomu, že družstvo vzniklo až po platnosti transformačního zákona, nemá ze zákona povinnost převádět byty do osobního vlastnictví. Tuto možnost odmítla svým hlasováním také členská schůze v roce 2003.

 

     Dům byl vystavěn a předán k užívání v roce 1970 z tak zvaných sdružených prostředků několika tehdejších národních podniků nebo jejich závodů, které měly v Novém Bydžově svoje pracoviště. Dnes na ně vzpomínáme jako na mlékárnu, koželužnu, sklárny nebo cukrovar, jejichž zaměstnanci našli v domě svoje, na tehdejší dobu moderní bydlení, s ústředním vytápěním a tekoucí teplou vodou.

 

     Po pádu socialismu v roce 1989 se tyto národní podniky z majetku státu postupně transformovaly na soukromé společnosti, pro které pak bylo provozování bytového domu nepřiměřenou zátěží.  V privatizačním procesu připadl dům do majetkové podstaty společnosti Sklárny Bydžov, a. s., která se v roce 1999 rozhodla dům prodat, nikoliv však po jednotlivých bytech, ale jako celek. Nabízely se dvě možnosti. Buď bytovému družstvu, které mělo nově vzniknout a jehož členy nájemníci domu budou, nebo třetí osobě.

 

     Z celkového počtu 68 bytů projevili o členství v družstvu zájem nájemníci z 37 bytů. Sklárny souhlasily, že jako právnická osoba budou členem družstva a že si ponechají členská práva k 31 bytům, ačkoliv jejich původní stanovisko bylo vzít členství za nejvýše jednu třetinu bytů. Tím všem, kteří si dokázali dovodit souvislosti, spadl kámen ze srdce, protože alternativa prodeje domu třetí osobě byla zažehnána.

 

     V listopadu 1999 se konala ustavující schůze družstva za přítomnosti notáře, kde se všichni přítomní zájemci o členství  zavázali ke složení předem stanovených členských vkladů. Základní vklad v částce 1 000,- Kč na místě v hotovosti, další a dodatečný vklad, v závislosti na podlahové ploše obývaného bytu ve stanovené lhůtě převodem na účet. Součet základních vkladů 68 000 Kč byl určen k zapsání základního kapitálu družstva a spolu se součtem dalších vkladů v částce 640 500,- Kč tvořil kupní cenu domu. Součet dodatečných vkladů v částce 554 120,- Kč byl určen jako první počin do fondu oprav. Hospodaření našeho družstva s byty se datuje od 1. 7. 2000.

 

    V současné době dům prošel zásadní rekonstrukcí.

Výměna oken, zateplení pláště domu a nová fasáda, výměna vchodových dveří a nové výtahy..

 

   

   Naší prioritou je stálé zlepšování standardů bydlení a spokojenost nájemníků žijících v našem domě. 

 

                                                   představenstvo a kontrolní komise BDVD