Jdi na obsah Jdi na menu
 


napište nám

25. 8. 2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nepouštějte cizí lidi do domu,

(Božena Široká, 10. 11. 2015 20:01)

obzvláště takové, kteří přišli nabízet nájemníkům nějakou údajně výhodnou službu. Od května tohoto roku platí na základě opatření představitelů města zákaz pochůzkového a podomního prodeje. To jim řekněte a víc se s nimi nebavte.
Včera v dopoledních hodinách, kdy jsem o zákazu podomního prodeje ještě nevěděla, dožadoval se vstupu k nám, do čp. 891, jakýsi mladík, prokazoval se služební průkazkou, a že prý zjišťuje informace ohledně el. energie od těch bydlících, kteří nejsou u ČEZu. Diskutovala jsem s ním přes zavřené dveře asi 10 minut, když tu náhle přijela policie a milého hocha si odvezla. Ještě stačil říct, že měl nějaký konflikt s někým vedle ve vchodě a ten na něj zřejmě zavolal policii. A pokud vím, už se tady neobjevil.
10. 11. 2015 Božena Široká

Info k zateplování domu

(Božena Široká, 27. 7. 2015 19:33)

Vážení členové družstva, vážení sousedé.

Zateplit dům neznamená udělat jenom hezkou fasádu, ale představuje to uskutečnit všechny náležitosti, stanovené projektem, aby výsledek zateplení byl co nejefektivnější. O zateplení jsou vedeny v domě časté debaty. Chtěla bych Vám, z pohledu osoby zasvěcené do problematiky, podat následující informaci:

V roce 2012 rozhodlo vedení družstva, za podpory členské schůze, realizovat zateplení domu. Bylo třeba si předem ujasnit, zda se provede zateplení komplexně, to znamená střecha, plášť domu i suterén tak zvaně na jeden zátah i když není na účtě dost finančních prostředků, nebo postupně, ve třech etapách. Družstvo zvolilo postupné zateplování po etapách, aby se nemuselo úvěrově zavázat a platit tak bance vysoké úroky. Celé zateplení by se ve finále o několik milionů prodražilo. Bylo rozhodnuto, že jednotlivé etapy zateplení se uskuteční vždy, až budou ve fondu oprav nashromážděny potřebné peníze.

První podmínkou k zateplení je vypracování projektu, který pro nás vypracovala osoba s oprávněním k této činnosti. V projektu je počítáno s tím, že zateplení se provede ve třech etapách, jak je výše uvedeno, se stanovením termínu konečné realizace.

Pro první etapu zateplování bylo vedením družstva za nejdůležitější považováno zateplení pláště domu, který se vzhledem k dohodnutému bezúročnému splátkovému kalendáři s dodavatelem prací podařilo v roce 2013 provést naráz, ze všech čtyřech stran domu. Poslední splátka našemu dodavateli na tuto akci bude zaslána v září 2015.

Druhá etapa zateplování se bude týkat sklepních prostor, kde se mohla zvolit jedna ze dvou možností:
1. Vyměnit v suterénu všechna okénka (sklepy, sušárny, prádelny, kolárny atd., celkem 196 malých oken za plastová , včetně parapetů, a zateplení podezdívky (gabřince), nebo
2. Odstranit únik tepla z bytů do suterénů pomocí izolace, kterou budou opatřeny stropy v suterénech (s pracovním názvem: „zateplení stropů ve sklepech“). Nejedná se o zateplení sklepa, jak někteří nesprávně pochopili, ale o odizolování bytů od chladnějších sklepních prostor.
Tato druhá možnost má nesporné výhody: Jednak je výrazně levnější než možnost první. Za druhé umožní uchovat chladnější sklepy vzhledem k zamezení úniku tepla z bytů, díky stropní izolaci suterénů. Stávající okénka a podezdívka propustí více chladu, než by tomu bylo po jejich případném zateplení, jak je naznačeno v bodě 1. Pamětníci vzpomenou, že stávající okénka byla asi před 8 lety opravena za použití plastových výplní, namísto původních skleněných, když skla byla v jednom kuse rozbitá a do domu v zimě táhlo. Bylo by i škoda opravená okénka vyhodit.
Varianta izolace stropů v suterénu, uvedená v bodě 2., byla vedením družstva shledána, i po poradě s projektantem, jako přínosnější. Proto s ní počítá náš projekt.

Ve třetí a konečné etapě zateplování domu bude provedeno zateplení střechy, aby se zabránilo únikům tepla stropy z bytů v nejvyšších podlažích.

Po odizolování stropů v suterénních prostorách a po zateplení střechy, budou pro dotčené byty firmou Coop-Therm, která pro nás provádí od zavedení termoregulace rozúčtování tepla na jednotlivé byty, použity jiné (přísnější) koeficienty pro výpočty plateb za vytápění v dotčených bytech.

V Novém Bydžově, červenec 2015
Božena Široká, členka kontrolní komise